Chi - Info

GESCHIEDENIS VAN DE CHIHUAHUA

De chihuahua is één van de oudste hondenrassen ter wereld. Zijn ontstaan ligt in Mexico. Ze speelden een zeer belangrijke rol in het leven van de Tolteken en de Azteken. Vermoedelijk werden deze kleine hondjes gebruikt als een zoenoffer bij begrafenissen. Men geloofde dat de ziel van de chihuahua ertoe in staat was om de ziel van het overleden baasje veilig naar het hiernamaals te begeleiden; dit kon alleen als het hondje een heel mooi leven had gehad. Het werd bij deze volkeren als een heilig dier aanschouwd. Rond 1900 werd het ras geregistreerd in de VS. Hier won de chihuahua aan populariteit. Hier ligt de basis van de nu immense populariteit die het ras geniet.

KARAKTER VAN DE CHIHUAHUA

De chihuahua staat bekend als het kleinste hondje ter wereld maar met een grote persoonlijkheid. Deze sterke persoonlijkheid ( soms is het een echte "macho") maakt hem aantrekkelijk voor zowel mannen als vrouwen.Net als bij mensen heeft elke chihuahua een eigen karakter. De ene is stil en eerder verlegen,de andere kan dan meer extrovert en dapper zijn. De chihuahua is intelligent, nieuwsgierig, moedig, aanhankelijk, maar ook gevoelig en zeer waaks.Ze laten zich zeker niet afschrikken door grotere honden. Maar wees alert als je een grote hond tegen komt; dan neem je best je hondje op, zodat hij in geen gevaarlijke situatie terecht komt. Dit kleine ras is zeer gehecht aan zijn baasje, vaak aan 1 persoon in het bijzonder, maar schieten ook goed op met andere leden van het gezin en ook met andere honden en katten.Door hun onvoorwaardelijke liefde en trouw volgen ze je overal waar je naartoe gaat. Een chihuahua kan uitstekend omgaan met kinderen, zoel groot als klein, maar besef goed dat hij geen speelgoed is. De chihuahua is een zeer geschikt stadshondje; hij kan overal mee naartoe.Bovendien is hij zeer geschikt voor mensen die wonen op een appartement of in een klein huisje, daar hij weinig plek inneemt. Uit werken gaan is geen probleem, maar vergeet niet dat hij een zeer aanhankelijk hondje is , dat het gezelschap en de aandacht van het baasje zeer op prijs stelt. De chihuahua is zeer leergierig, past zich zeer snel en goed aan.Het liefste gaan ze mee met hun baasje en doen niets liever dan op uw schoot te liggen of naast jou in de zetel. Het zijn hondjes waar je zeer veel vriendschap en liefde van krijgt en zijn zeer aangenaam in de omgang.

UITERLIJKE KENMERKEN

De ideale schofthoogte van een volwassen chihuahua ligt tussen de 15cm en de 20cm en het perfecte gewicht tussen 1.5kg en 3kg.Lichter dan 500g en zwaarder dan 3,5kg is niet toegestaan.Ze zijn net iets langer dan dat ze hoog zijn. Velen denken dat chihuahua's een tenger en zwak hondje is maar het is juist een heel sterk ras, dat goed zijn mannetje weet te staan.Ze worden gemakkelijk tussen de 10 en 20 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 15jaar. Een chihuahua kan echt huilen met traantjes. Het is belangrijk om de ogen goed te verzorgen, want deze zijn zeer gevoelig. Chihuahua's zijn kort of langharig. De kortharige heeft een glanzende, gladliggende en zachte vacht; de langharige heeft lang, fijn, zacht haar dat steil of licht golvend kan zijn met een kraag rond de nek. Alle kleurcombinaties zijn toegestaan.Ze hebben beiden weinig verzorging nodig; 1 keer in de week kammen is voldoende.

VOEDING

Gezonde voeding is belangrijk voor een goede gezondheid, sterke spieren en een glanzende vacht. Droge hondenbrokken zijn de beste voeding. Een chihuahua kan tot 8 keer per dag eten,telkens kleine beetjes. Je mag hem best eens afgekookte kippenfilet geven maar vetten, varkensvlees en aardappelen zijn niet goed. Geef ook NOOIT chocolade, een klein stukje is zelfs dodelijk !